اولین لایحه بودجه دولت چهاردهم راهی بهارستان شد تا اینجای کار کلیات آن رأی مثبت نمایندگان را کسب کرده است.
دکترجعفر قادری، نماینده مردم شیراز که در چند روز گذشته از احتمال رد کلیات لایحه بودجه خبر داده بود، سه شنبه نیز در مخالفت با آن گفت: دولت تکالیفی در خصوص نوشتن آیین نامههای اجرایی برنامه هفتم پیشرفت داشت اما وقتی هنوز اقدامی جدی برای نوشتن این آییننامهها نکرده است، چگونه میخواهد بودجه را منطبق با برنامه اجرا کند؟
این نماینده مجلس شورای اسلامی با انتقاد از افزایش وابستگی صندوقهای بازنشستگی به منابع دولتی گفت: متأسفانه میبینم که ۷۰۰ هزار میلیارد تومان(همت) اوراق بدهی دولت در سال آینده منتشر میکند که هزار همت کسری بودجه در لایحه پیشبینی شده هست. ۳۲ حکم در برنامه هفتم پیشرفت وجود دارد که در لایحه بودجه سال آینده اشارهای به آن نشده است.
قادری با اشاره به پیشبینیهای انجام شده در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ در خصوص صندوق توسعه ملی عنوان کرد: افزایش سهم صندوق توسعه ملی جزو تکالیف برنامه پیشرفت است اما نه تنها سهم صندوق کم شده است بلکه جایگزین بودجههای عمرانی شده و بودجههای عمرانی نیز برای هزینههای جاری صرف شده است. همچنین در سالهای گذشته برداشت از منابع صندوق از اواسط سال اعمال میشد اما دولت برداشت منابع از صندوق را از ابتدای سال مورد توجه قرار داده است و این موضوع موجب بروز مشکلاتی در ادامه سال خواهد شد.
اما غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۴، هم در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه سال آینده کشور برای دفاع از این کلیات بودجه گفت: مجلس به جای رد کلیات بودجه بهتر است که بودجه را اصلاح کند.
تاجگردون با بیان اینکه تورم قیمت نخود و لوبیا نیست، گفت: تورم آن است که به جای ۱۲ میلیارد دلار منابع دولت ۱۸ میلیارد دلار خرج کنیم که این شش میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی یا بانک مرکزی گرفته میشود و باید با واسطه ارز ۵۵ هزار تومانی را از بازار گرفته و به افرادی بدهیم تا کالایی با نرخ ۴۲۰۰ تومانی و ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی به ما بدهند که همه اینها فشار و تورم است.
وی ادامه داد: ما از وضعیت انرژی مطلع هستیم. ما نماینده مجلس هستیم نه نماینده دولت. ما لایحه دولت را بررسی میکنیم. دولت امسال چند صد میلیارد دلار بنزین وارد کرد اما به چه قیمتی؟ بعد میگویند دولت میخواهد بنزین را گران کند؛ من در هر شرایطی مخالف افزایش قیمت میعانات و بنزین هستم اما سیاستهای کنترلی را قبول دارم. دولت در لایحه بودجه دو میلیارد دلار واردات بنزین را به ۱.۲ میلیارد دلار رسانده که این به معنای افزایش قیمت بنزین نیست بلکه باید دولت هفت میلیون لیتر بنزین مصرفی را با سیاستهایی کاهش داده تا فشار بر مردم وارد نشود.
تاجگردون با اشاره به حضورش در کمیسیون تلفیق در ادوار گذشته گفت: روش کار رد کردن و مخالفت با لایحه بودجه نیست بلکه باید آن را اصلاح کنیم.
این نماینده مجلس در پاسخ به انتقادات برخی که این بودجه باعث شوک میشود، گفت: روز گذشته رئیس بانک مرکزی در کمیسیون تلفیق حضور پیدا کرد و گزارشی را ارائه داد. ما تأکید کردیم که سیاست ارزی ما تدریجی، زمانبندی و کالا به کالا است تا دولت یکمرتبه فردا نخواهد چند کالا را به نرخ ارز ترجیحی فروخته و بعد تعرفه گمرکی آن را هم تغییر دهد. ما باید قیدهایی بگذاریم تا دولت نتواند فشار بر لزوم وارد کند.