زهرا مطهری- سرویس اقتصادی تماشا
در حالی که قرار بود نرخ ارز بر سفره مردم و به ویژه قیمت کالاهای اساسی اثرگذار نباشد، اما در عمل چنین نشد و قیمت کالاهای اساسی از مرغ و روغن گرفته تا برنج وبه ویژه گوشت قرمز با آنچه در روز اول اعلام قیمت ها پس از جراحی اقتصادی اعلام گردید،تفاوت فاحشی پیدا کرده است و برخی از کالاها همچون گوشت قرمز از سفرههای مردم یا حذف شده و اگر هم نه میزان آن بسیار کاهش یافته است.
در این میان برخی کارشناسان برای این مشکل نسخهپیچیهای عجیب و غریب کرده و به جای کاهش قیمت گوشت قرمز جایگزین برای آن پیشنهاد میکنند. در اظهارنظری عجیب، یکی از مسئولین اضافه شدن ماهی به سفره مردم را راهحلی برای کاهش قیمت گوشت قرمزعنوان کرده، این در حالی است که در ماههای اخیر قیمت تنماهی به حدود ۱۰۰ هزار تومان در بازار رسیده و به یک کالای لوکس تبدیل شده است.
دولت سیزدهم باید فکری اساسی برای گرانی کالاهای اساسی نماید و حالا به این نتیجه می رسیم که بسیاری از کارشناس ها وقتی به دولت مردان
می گفتند اکنون زمان مناسبی برای جراحی اقتصادی نیست به چه دلیل بود.
* اوضاع طباخیها خوب نیست و فروش آنها به شدت کاهش پیدا کرده است
صمد روشن ضمیر رئیس اتحادیه پزندگان شیراز در گفت و گو با سرویس اقتصادی روزنامه «تماشا» با عنوان اینکه به دلیل افزایش قیمت گوشت گوسفند تعداد طباخیها رو به کاهش و تعطیلی است،در ادامه می گوید: اوضاع طباخیها خوب نیست، فروش آنها به شدت کاهش پیدا کرده و اسیر رکود این روزهای بازار شدهاند.
صمد روشن ضمیر، با اشاره به اینکه یکی از رستههای تحت پوشش این اتحادیه صنف کله پزی یا طباخیها هستند، عنوان می کند: اگر چه در گذشته کله پاچه خوراک محبوب ایرانیها محسوب میشد، اما امروزه به دلیل افزایش قیمت گوشت گوسفند تعداد طباخیهای کله پزی رو به کاهش و تعطیلی است.
وی با عنوان اینکه قیمت کله پاچه نسبت به سال گذشته 50 درصد افزایش داشته است، در ادامه اظهار می کند: بر اساس نرخ پیشنهادی، قیمت کله خام از 140 هزار تومان به 350 هزار تومان و کله پخته نیز از 300 هزار تومان به 550 هزار رسیده است. البته در حال حاضر هر پرس کله پاچه پخته در بازار با نرخ هایی بیش از نرخ پیشنهادی و تا 750 و 800 هزار تومان هم عرضه می شود.
* کلهپزها ماندهاند که یک دست که پاچه پخته شده را باید به چه قیمتی به مردم بفروشد!
رئیس اتحادیه پزندگان شیراز عنوان می کند: قیمت کله پاچه خام تا حدی افزایش داشته است که کله پزها مانده اند که یک دست که پاچه پخته شده را باید به چه قیمتی به مردم بفروشد که بتواند سود کند، از طرفی مشتری هم داشته باشد!
روشن ضمیر با تأکید بر اینکه در مجموع در حال حاضر، کاسبی طباخیها شرایط خوبی را تجربه
نمی کند، می گوید: مصرف کله پاچه به اولویت آخر سبد غذایی مردم تبدیل شده و مثل قدیم هر کسی توانایی خوردن این غذا را ندارد. در حقیقت امروز خوردن کله پاچه از توان مردم عادی خارج شده و مختص افرادی است که توانایی پرداخت هزینه آن را دارند.
وی نبود ناظر در کشتارگاه ها برای توزیع کله خام،افزایش هزینه های مختلف از بیمه، مالیات، رشد بهای حامل های انرژی همچون برق و گاز، اجاره بها را در گرانی کله پاچه مؤثر می داند و می گوید: البته که افزایش بی رویه قیمت گوشت گوسفند یکی از دلایل اصلی افزایش بی رویه قیمت کله پاچه است.
او در ادامه از قاچاق کله به استان های همجوار خبر می دهد و می گوید: البته بازرسان اتاق اصناف، صمت و بسیج اصناف، جلوی این معضل را گرفتندو جادارد در این فرصت از آنها تشکر نمایم.
رئیس اتحادیه پزندگان شیرازخاطر نشان می کند: در شرایط موجود صنف طباخی مشکلات زیادی دارد و از این رو برخی از آنها اقدام به ابطال پروانه کسب خود کردهاندیا مجبور هستنددو تا سه روز در هفته اقدام به طبخ و فروش نمایند.
روشن ضمیر البته صنوف آشکدهها و غذاهای خانگی، را دارای وضعیت بهتری می داند و در پایان گفتگو با روزنامه «تماشا» می گوید: قیمت این غذاها با قدرت خرید مردم سازگاری بیشتری دارد. در این راستا آش، سوپ، حلیم و کشک بادمجان به عنوان غذاهای ساده و خوش قیمت همچنان مورد استقبال بوده و مشتری بیشتری دارند.