امروز، دوشنبه، ۲۰ آذر ۱۴۰۲

حوزه مدیریت شهری نباید خود را از اعمال نظارت شهرسازان بی نیاز بداند

زهرا مطهری- سرویس خبری
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس گفت: اعمال نظارت شهرسازان و استفاده از تخصص صاحبان حرفه شهرسازی، افزایش کیفیت شهرها و بهبود شرایط زندگی شهروندان را باعث می شود. 
محمود رضایی به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی شهرسازی در گفتگو‌با «تماشا» عنوان کرد: شهرسازی در تعریف عام عبارتست از مداخله و تنظیم فضا به منظور بهبود کیفیت زندگی ساکنان. 
وی با اشاره به اینکه شهر مفهوم پیچیده‌ای است و نمی‌توان آن را در یک تعریف مشخص محدود کرد، اظهار داشت:  متأسفانه در تصور رایج، مفهوم شهر به مجموعه ساختمان‌ها و جاده‌ها تقلیل یافته است؛ در حالی که جامعه، روابط اجتماعی، ریشه‌های فرهنگی، مناسبات اقتصادی، مکانیزم‌های قانونی و نهادی، منابع و محیط زیست و غیره در تعریف جامع شهر می‌گنجد. 
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس با تأکید بر این که شهرها باید محل بهتری برای زندگی شهروندان باشد، تصریح کرد: در یک شهر خوب، شهروندان احساس امنیت و سلامت جسمی روحی دارند در این شهر  علاوه بر منظرهای شهرسازی و معماری به مجموعه‌ای از بسترها و مؤلفه ها توجه می شود. در حقیقت شهر را باید به گونه‌ای ساخت که در آن دسترسی و آسایش برای شهروندان مهیا باشد و در از حیث های مختلف در این حوزه افراد احساس آرامش و راحتی داشته باشند.
به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس با مهندسی درست و برنامه ریزی های دقیق می توان محیط شهری به وجود آورد که دارای زیبایی بصری و اصول مهندسی باشد. با رعایت اصول شهرسازی مزایای بسیار زیادی برای افراد جامعه به وجود می آید.
رضایی با عنوان اینکه علم شهرسازی‌ باید به ‌ بررسی‌ تمامی‌ تحولات‌ اجتماعی‌، اقتصادی‌، سیاسی‌ و فیزیکی‌ یک‌ شهر بپردازد، گفت: مهندسان شهرسازی باید‌ روابط‌ موجود در یک‌ شهر را در قالب‌ یک‌ نظام‌ هماهنگ‌، مدیریت‌ و سازماندهی‌ کنند. این صاحبان تخصص‌ باید با مطالعه‌ و بررسی‌ روابط‌ اجتماعی‌، اقتصادی‌، سیاسی‌ و فرهنگی‌ موجود‌ در شهر، برنامه‌ای‌ مناسب‌ و مطبوع‌ برای‌ یک‌ شهر ارائه‌ دهند.
* طی سالیان گذشته به علم شهرسازی و توان و تخصص مهندسان شهرساز  کم‌توجهی شده است
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس خاطر نشان کرد: طی سالیان گذشته به علم شهرسازی و توان و تخصص مهندسان شهرساز  کم توجهی شده و ‌متأسفانه‌  توانایی‌های‌ متخصصان‌ شهرسازی در فرهنگ‌ عمومی‌ جامعه‌ شناخته‌ شده‌ نیست‌؛ در این راستا آگاهی عموم افراد جامعه نیز در خصوص نقش و اهمیت این رشته در کاهش مشکلات شهرها و احیای حقوق شهروندی بسیار کم است.
معاون عمرانی استانداری فارس با تأکید بر نقش شهرسازان در نحوه استقرار خانواده به عنوان کوچک ترین واحد موجود در جامعه تا ساخت واحدهای بزرگ و مناطق شهری گفت: شیوه نگرش و ادله شهرسازان‌و مطالعات و پژوهش های آنان در نحوه ایجاد همبستگی در تمام حوزه ها در جامعه شهری حائز اهمیت است. 
رضایی همبستکی اجتماعی را از جمله دستاوردهای شهرسازان دانست و گفت: پیوستگی از ملزومات داشتن یک جامعه سالم است؛ شهرسازان 
می توانند با فراهم کردن اسباب همبستگی اجتماعی شرایط همنشینی انسان ها در کنار یکدیگر را باعث شوند. 
وی ادامه داد: نقش شهرسازان در توسعه کالبدی شهرها خلاصه 
نمی شود و تخصص یک شهرساز در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فرهنکی یک جامعه تأثیرگذار است. 
* شهرسازان ما باید همسو با جامعه جهانی شهرسازی نقش خود را در ایجاد یک شهر با مؤلفه‌های استاندارد بازبینی کنند 
معاون عمرانی استانداری فارس خاطر نشان کرد: شهرسازان ما باید همسو با جامعه جهانی شهرسازی نقش خود را در ایجاد یک شهر با مؤلفه های استاندارد بازبینی کنند، به گونه ای که با گذر از هر شهر تأثیر حضور و اعمال نظارت شهرسازان در آن احساس شود.
* حوزه مدیریت شهری نباید خود را از اعمال نظارت شهرسازان بی نیاز بداند 
رضایی با اشاره به اینکه مهندسان شهرساز می توانند به عنوان دیده بان شهرها با اعمال نظارت شهرسازی نقش وکیل مدافع شهروندان را در قبال تخلفات این حوزه ایفا کنند، اظهار کرد: حوزه مدیریت شهری نباید خود را از اعمال نظارت شهرسازان بی نیاز بداند؛ در این زمینه انتظار می رود مسئولان حوزه های اجرایی با استفاده از توان متخصصان حوزه شهرسازی، از آنها در حل مشکلات و معضلات شهرسازی و ارائه شیوه های نو و راه حل های 
تازه و تولید نظرات وایده های نو کمک بخواهند.
وی به تعداد قابل توجه مهندسان شهرساز در بین اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس اشاره و عنوان کرد: متأسفانه در طول سالیان گذشته شاهد کم رنگ شدن نقش مهندسان شهرساز در حوزه ساخت و ساز و به خصوص شهرسازی هستیم. 
* متأسفانه مهندسان شهرساز تا به امروز نقش شایسته‌ای در شکل‌گیری کالبد شهرها نداشته‌اند
معاون عمرانی استانداری فارس با اشاره به اینکه متاسفانه مهندسان شهرساز تا به امروز نقش شایسته ای در شکل گیری کالبد شهرها نداشته اند، 
عنوان کرد: در شهرهای ما از اهمیت کارکردهای بیرونی ساختمان غفلت شده و این مسئله حقوق شهروندان را نیز زیر سؤال برده است.
رضایی خاطر نشان کرد: متأسفانه  بسیاری از نظرات و ایده‌های تخصصی در حوزه شهرسازی و ‌سایر حوزه های مرتبط با ساختمان و زندگی شهروندان تنها در کلاس‌های درس و یا محافل محدود باقی مانده  و به تصمیم‌گیری‌های کلیدی وارد نشده است. 
به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس، تمام ارکان شهری  نیازمند عزمی راسخ و اراده‌ای جدی در راستای بهره‌گیری از فکر و ایده متخصصان و  شناسایی ظرفیت‌های موجود هستند. 
رضایی تأکید کرد: اگر بیش از این  از قافله پیشرفت‌های علمی و تجربی در این حوزه عقب بمانیم،  باز هم باید شاهد  نشستن غبار کهنگی و ناکارآمدی بر نظام شهرسازی و مدیریت شهری باشیم.

نظرات کاربران
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
  • نام و نام خانوادگی
  • آدرس ایمیل
  • نظر شما