سال ۲۰۲۲ یک سال فوق العاده دیگر برای سینما بوده است. ژانر وحشت با فیلم هایی مانند Nope, Barbarian, X, و Halloween Ends سال فوق العاده دیگری را رقم زد. در این میان، بلاک باسترهای Top Gun: Maverick, Elvis, and Black Panther: Wakanda Forever در کنار فیلم های تحسین شده The Whale, The Northman, و Everything Everywhere All At Once توانستند همه طرفداران سینما را حیرت زده کنند. بدون شک بسیاری از این فیلم ها در فهرست ۱۰ فیلم برتر سال سینمادوستان قرار گیرند. اما با برنامه اکران شلوغ و تنوع پلتفرم ها برای دیدن اکران های تازه، به سادگی برخی از بهترین فیلم های سال از فیلمسازان کهنه کار و خوش آتیه نادیده گرفته شدند.
و در حالی که هنوز فرصت اندکی از سال ۲۰۲۲ باقی مانده است، در ۱۱ ماه گذشته فیلم های بی نقص بسیاری منتشر شده اند. چه به دنبال یک درام درگیر کننده، یک تریلر هنری یا یک مستند الهام بخش یا هر چیزی بین آنها باشید، در سال جاری فیلم های متعددی اکران شده اند که از رادار سینمادوستان به دور مانده اند. پیش از اینکه فهرست خودتان از بهترین فیلم های سال را تهیه کنید، باید بسیاری از این فیلم ها را تماشا کنید. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۱۰ مورد از بهترین فیلم های سال ۲۰۲۲ آشنا کنیم که کمتر کسی چیزی در مورد آن ها می گوید.
۱۰- Hatching
از هانا برخولم در مقام کارگردان و نویسنده مشترک در اولین تجربه کارگردانی اش، Hatching یک داستان بلوغ را با داستانی در مورد یک موجود فرازمینی و نقد اجتماعی کمدی تاریکی ترکیب می کند تا یکی از منحصربفردترین و متأسفانه نادیده گرفته شده ترین فیلم های ترسناک سال خلق شود. وقتی یک ژیمناست ۱۲ ساله به نام تینجا تخم یک پرنده را پشت خانه پیدا می کند، تصمیم می گیرد تا آن را تا زمان بیرون آمدن جوجه اش به اتاق خود ببرد. اما در شرایطی که فشار زیادی از طرف مادرِ به شدت تحت تأثیر رسانه های اجتماعی اش به او وارد می شود تا در یک مسابقه خاص برنده شود، تخم پرنده بسیار بزرگ شده تا اینکه در نهایت موجودی غول پیکر از آن بیرون می آید که تینجا نام آن را اَلی می گذارد.
۹- Zalava
شاید انتظار نداشتید که یک فیلم ایرانی را در این فهرست ببینید اما واقعیت این است که یکی از نادیده گرفته شده ترین فیلم های سال ۲۰۲۲ یک فیلم ایرانی است. اگر چه Zalava (زالاوا) در سال گذشته شمسی در ایران اکران شد اما یک فیلم ترسناک از لحاظ فضاست که تا زمان اکران در فستیوال فیلم گلاسکو در مارس گذشته در غرب شناخته شده نبود. به کارگردانی ارسلان امیری، داستان فیلم زالاوا در شهری کوهستانی در کردستان در دهه ۵۰ شمسی به همین نام رخ می دهد، جایی که ساکنان آن باور می کنند یک جن در میان آن ها مخفی شده است. آن ها برای کمک گرفتن به سراغ یک جن گیر می روند، کسی که مدعی است می تواند مشکل مردم این شهر کوچک را حل کند. اما وقتی یک استوار ارتشی برای بررسی موضوعی دیگر به زالاوا فرستاده می شود، در آشوبی که مردم شهر زالاوا را گرفتار کرده درگیر می شود.
۸- A Chiara
به عنوان دنباله ای بر فیلم های Mediterranea و A Ciambra، فیلم A Chiara فصل پایانی بر سه گانه کالابریایی کارگردان- نویسنده اش جوناس کارپیگنانو است که به بررسی زیرساخت های مافیا در منطقه ای در جنوب ایتالیا می پردازد. همانند دیگر آثار کارگردانش، A Chiara از لحاظ بصری بسیار جذاب و داستان متفکرانه بلوغی است که شخصیت اصلی فیلم تجربه می کند، پس از آنکه بدنبال جشن تولد ۱۸ سالگی خواهرش در می یابد پدرش با سازمان مافیایی منفور کالابریا به نام اندرانگتا ارتباط دارد. اکنون که واقعیت فاش شده، درک این نوجوان از خانواده اش برای همیشه تغییر می کند و او باید تصمیمی سخت بگیرد که یا مسیر خانواده اش در دنیای مافیا را تکرار کند یا مسیر جدیدی برای زندگی خودش پیدا کند.
۷- The Banshees Of Inisherin
با همکاری دوباره برندن گلیسون و کالین فارل با مارتین مک دونا، نویسنده و کارگردان In Bruges، فیلم The Banshees of Inisherin در فستیوال فیلم ونیز سپتامبر گذشته نامی برای خود دست و پا کرد، جایی که توانست جایزه بهترین بازیگر مرد نقش اول برای فارل و بهترین سناریو برای مک دونا را در کنار ۱۵ دقیقه تشویق ایستاده تماشاگران به دست آورد. داستان فیلم در سال ۱۹۲۳ در جزیره ای با نامی ساختگی در ایرلند رخ می دهد، جایی که دو دوست قدیمی به نام های کولم و پادرایک با بازی گلیسون و فارل وارد درگیری پرتنشی می شوند پس از آنکه کولم تصمیم می گیرد دیگر نمی خواهد با پادرایک دوست باشد.
۶- Moonage Daydream
از برت مورگان مستندساز نامزد اسکار (Cobain: Montage Of Heck)، فیلم Moonage Daydream یک کلاژ رنگارنگ از تصاویر و صداهایی است که تصویری وهم وار از زندگی و حرفه دیوید بووی را با استفاده از تصاویر منتشر نشده قبلی از آرشیو شخصی این هنرمند فراهم می سازد. نکته تأثیرگذارتر این که این فیلم اولین فیلمی است که با پشتیبانی بازماندگان این هنرمند فقید ساخته می شود. Moonage Daydream که در فستیوال فیلم کن منتشر شده و در ماه سپتامبر اکران عمومی شد، یک مستند بسیار هیجان انگیز از لحاظ صوتی و بصری است که مخاطب را به طور کامل در هنر بووی غرق می کند.
۵- My Old School
اولین فیلم بلند جونو مک لید، My Old School در مورد داستان واقعی باورنکردنی است که در سال ۱۹۹۳ در دبیرستانی در گلاسکو رخ داد، زمانی که یک دانش آموز به نام برندون لی برای اولین بار وارد کلاس می شود. اگر چه ظاهر عجیب و لهجه آمریکایی اش او را از هر کس دیگری در کلاس متمایز کرده بود اما این نوجوان ۱۶ ساله به زودی گروهی کوچک از دوستان را دور خود جمع کرده و به مشهورترین و محبوب ترین دانش آموز مدرسه تبدیل شد.
۴- Triangle Of Sadness
فیلم Triangle Of Sadness که پیش از اکران عمومی در بریتانیا در اکتبر، جایزه نخل طلا و ۸ دقیقه تشویق ایستاده تماشاگران در فستیوال فیلم کن سال جاری را دریافت کرده بود، اولین فیلم انگلیسی زبان روبن اوستلاند (The Square) فیلمساز برجسته سوئدی است. این هجو تند و تیز به نخبه های اجتماعی، در مورد اینفلوئنسرها و مدل هایی به نام های کارل و یایا است که به یک سفر رایگان و مجلل به قایقی تفریحی در قبال پوشش این سفر در شبکه های اجتماعی دعوت می شوند. دیگر مهمانان این سفر گروهی از اولیگارش های ثروتمند، سازندگان تسلیحات نظامی و غول های دنیای تکنولوژی هستند که همگی از یک قماش هستند.
۳- Decision To Leave
با سرچشمه گرفتن از ذهن خلاق فیلمسازی که Oldboy, Lady Vengeance, Stoker, Thirst, و The Handmaiden را ساخته، حیرت انگیز است که صحبت کردن در مورد تازه ترین فیلم پارک چان ووک به نام Decision To Leave هرگز کافی نیست. در این فیلم، یک تریلر جنایی باکیفیت با داستانی عاشقانه و احساسی ترکیب می شود، جایی که یک کارآگاه اهل بوسان به نام هائه جون مامور رسیدگی به مرگ یک مرد می شود. در شرایطی که تحقیقات او پیش می رود، نشانه هایی از گناهکاری بیوه این مرد در ماجرا دیده می شود که یک مهاجر چینی به نام سونگ سئو رائه است. به سرعت رابطه ای عاشقانه بین این دو شکل می گیرد و کارآگاه بوسانی باید بین عشق و تعهد اخلاقی اش به شغل و همسرش یکی را انتخاب کند.
۲- Aftersun
به عنوان اولین تجربه کارگردانی شارلوت ولز، نویسنده و کارگردان اسکاتلندی، فیلم Aftersun در محفل
فستیوال ها مورد تحسین قرار گرفت و جایزه هیئت داوران فستیوال کن را نیز بدست آورد، پیش از اینکه در ماه نوامبر اکران عمومی شود. این فیلم یک داستان بسیار احساسی و تأثیرگذار در مورد رابطه پدر و دختری است، جایی که شخصیت اصلی سوفی (فرانکی کوریو در اولین تجربه بازیگری اش) مشغول تماشای یک ویدیو خانگی قدیمی از تعطیلاتش در کنار پدرش است زمانی که تنها ۱۱ سال داشت. این تصاویر خاطرات آن زمان را برای سوفی زنده می کند و مخاطب به یک تفرجگاه آفتابی در ترکیه برده می شود تا داستان آن روزهای سوفی و پدرش روایت شود.
۱- Fire Of Love
Fire Of Love یک مستند برنده جایزه از سارا دوزا است که در فسیتوال فیلم ساندنس امسال اکران شد، پیش از اینکه اکرانی محدود در جولای داشته باشد. با استفاده از صدها ساعت تصاویر آرشیوی، دوزا رابطه و حرفه دو آتشفشان شناس فقید فرانسوی به نام های کاتیا و مائوریس کرافت را به تصویر کشیده است، دو دانشمندی که برای فیلم گرفتن و مطالعه فوران های آتشفشانی به سراسر جهان سفر کردند تا اینکه در سال ۱۹۹۱ مرگی تراژیک را تجربه کردند. در مرکز داستان، این فیلم یک داستان عاشقانه را روایت می کند. تحسین و علاقه ای که این محققان نسبت به یکدیگر دارند در همان سکانس ابتدایی فیلم مشهود است و در ادامه فیلم بیش از پیش نمایان می شود.