امروز، چهار شنبه، ۱ خرداد ۱۳۹۸

هر سفره ماه رمضـــــان چند آب می‌‌خورد؟!

زهرا مطهری- سرویس اقتصادی
امسال ماه مبارک رمضان در حالی از راه می رسد که نابسامانی های اقتصادی بازار تمام کالاهای مصرفی مردم را تحت تأثیر خود قرار داده است. هر چند بنا بر اعلام مقامات دولتی مشکلی در زمینه تأمین کالاهای اساسی و اقلام مرتبط با سفره مردم در ماه رمضان وجود ندارد اما نابسامانی های روزافزون در قیمت انواع کالاها می تواند عاملی باشد که برخی دست به افزایش قیمت ها زده و تلاش کنند از آب گل آلود موجود ماهی بگیرند.
بازار کالاهای مصرفی در ماه مبارک رمضان همواره زیر ذره بین قرار می گیرد چرا که افزایش مصرف اقلام خوراکی خاص نظیر روغن، شکر، خرما، تخم مرغ و حتی در برخی موارد برنج و گوشت و مرغ، سبب 
می شود مسئله تأمین کالا به مسئله ای با اهمیت بدل شود. البته پر پاضح است که تأمین کالا یک موضوع مهم و نظارت بر قیمت انواع کالا موضوع مهم دیگری است که باید مورد دقد و بازنگری ناظران بازار قرار گیرد هر چند قیمت کالاهای مصرفی مردم در چهارچوب قانون به اندازه کافی افزایش های غیرمنطقی را تجربه کرده است. 
و اما سفره افطاری در ماه رمضان می تواند بنا بر سلیقه روزداران متفاوت باشد بعضی ها آن را ساده و با یک فنجان چای، نان و پنیر برگزار می کنند و برخی دیگر با اضافه کردن غذاهای دیگر سفره شان را رنگین تر می چینند.
به گزارش سرویس اقتصادی «تماشا» بررسی وضعیت قیمت اقلامی که مردم بیشتر به سراغ آنها در ماه مبارک رمضان می روند، نشان می دهد خرید و تأمین مواد غذایی سفره افطار امسال شاید بیشتر از هر زمان دیگری اهمیت دارد آن هم به دلیل نرخ صعودی تورم و افزایش قیمت به شکل بی سابقه آن، در چند سال اخیر است. 
در ماه مبارک رمضان اقلامی مانند زولبیا و بامیه، آش، حلیم و خرما که شاید در ماه های عادی کمتر مورد استفاده خانوار قرار می گیرد، به سبد کالایی مردم اضافه می شود، همچنین در این ماه هندوانه و طالبی به پرمصرف ترین میوه ها تبدیل می شوند. اما آنچه مسلم است افزایش قیمت برخی کالاها در سال جاری سبب می شود که امسال مردم رمضان گران تری را نسبت به سال های قبل تجربه کنند.
به هر عنوان برنامه غذایی روزه داران که از اهمیت ویژه ای نیز برخوردار است رابطه ای مستقیم با جیب آنان دارد.
برای برآورد هزینه یک سفره افطار و اینکه پهن کردن این سفره برای روزه داران چقدر آب می خورد، باید از وضعیت قیمت اقلامی که در ماه مبارک رمضان مورد استفاده بیشتری قرار می گیرند، مطلع باشیم.
بر همین اساس، گزارش میدانی «تماشا» از بازار اقلام مصرفی نشان می دهدکه شرایط معیشتی مردم در این ماه از پیچیدگی و سختی بیشتری نسبت به سایر ایام سال برخوردار است. 
در همین راستا قیمت اقلامی مصرفی در این ماه را بررسی می کنیم. 
* برنج
برنج یکی از اقلام ضروری سفره های ایرانی است. ضرورت و اهمیت این ماده غذایی در ماه رمضان چند برابر می شود، به شکلی که کمتر خانواده ایرانی را 
می بینید که در وعده سحری خود از برنج استفاده نکند. این کالای اساسی در سبد خانوار نیز به ازای هر کیلو از نوع هندی حدود ۷ هزار و ۳۰۰ و از نوع ایرانی آن به صورت میانگین کیلویی ۱۵ هزار تومان به فروش می رسد. 
* گوشت و مرغ
آنچه مسلم است گوشت و مرغ هم از جمله مواد خوراکی حذف نشدنی از سفره های مردم در طول سال بوده اند هر چند این روزها با توجه به قیمت های 
بی حساب و کتاب این اقلام ضروری مصرف آنها تا حد بسیار زیادی کاهش یافته و کما اینکه برای برخی از مردم دیدن این غذاهای معمول در سفره های هایشان به آرمانی تلخ بدل شده است! اما ضرورت استفاده از این مواد غذایی در ماه رمضان بیش از سایر ایام سال و به شدت احساس می شود اما امسال با توجه 
بحران های قیمتی در بازار مواد پروتئینی بسیاری از خانواده ها از خرید آنها درمانده اند.
قیمت هر کیلو مرغ این روزها در بازار شیراز معادل ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان بوده و هر کیلو گوشت قرمز گوسفندی نیز با قیمتی معادل ۹۶ هزار تومان، گوشت گوساله ۹۰ هزار تومان و گوشت چرخ کرده گوساله ۹۰ هزار تومان و گوشت چرخ کرده مخلوط گوسفند و گوساله نیز با قیمت ۱۱۰ هزار تومان به خریداران عرضه می شود. ضمن اینکه قیمت هر کیلو تخم مرغ نیز به عنوان یکی از اقلام پر مصرف در این ماه حدود ۸ هزار تومان است. 
* خرما
یکی از اقلام خوراکی و پر مصرف که در ماه رمضان استفاده از ان اهمیت ویژه ای پیدا می کند، خرماست.
این محصول در ایران تولید می شود و بابت تأمین آن مشکلی وجود ندارد به طوری که اگر به بازارهای خارج از کشور هم صادر شود باز هم با توجه به تولید قابل توجه آن در مناطق مختلف کشور نباید برای تأمین آن مشکل خاصی وجود داشته باشد. اما این محصول داخلی و پر مصرف که مردم به راحتی و با منطقی ترین قیمت نسبت به خرید آن اقدام می کردند هم این روزها نرخ تصاعدی دور از ذهنی را تجربه کرده است؛ این روزها خرمای مصرفی مردم با جهش قیمتی از حدود ۲۰ تا ۲۴ هزار تومان(بسته به نوع آن) در بازار شیراز عرضه می شود. 
* زولبیا و بامیه
زولبیا و بامیه هرچند کالایی ضروری برای سفره های 
رمضان نیست اما قطعاً ویژه ماه مبارک رمضان و جزو جدانشدنی سفره های این ماه بوده و روزه داران به داشتن این نوع شیرینی در سفره های خود علاقه خاصی دارند. به گفته برخی از قنادی های موجود در شیراز با توجه به اینکه سال گذشته هر کیلو شکر قیمتی حدود ۲ هزار تومان داشته و امسال این قیمت به ۸ الی ۹ هزار تومان رسیده و علاوه بر آن این کالا  در بازار با کمبود نیز مواجه است، تولید نکردن و عدم عرضه زولبیا و بامیه برای قنادی ها صرفه اقتصادی بیشتری دارد. طبق اظهارات برخی از قنادی ها قیمت واقعی و تمام شده هر کیلو زولبیا و بامیه در حال حاضر معادل ۲۵ هزار تومان است اما این قیمتی نیست که فروشندگان بتوانند آن را به مشتری اعلام کنند و در همین راستا هر کیلو از این شیرینی مخصوص رمضان با قیمت ۱۸ تا ۱۹ هزار تومان در قنادی های شیراز  به مشتریان عرضه می شود.
* چای 
چای رایج ترین نوشیدنی ایرانیان است که در تمام طول سال مصرف داشته و البته در ماه رمضان استفادهای بیشتری از آن می شود.
قیمت این نوشیدنی محبوب و پر طرفدار در حال حاضر به ازای  هر بسته  حدوداً نیم کیلویی  به صورت میانگین حدود ۵۰ هزار تومان در بازار تعریف شده است ضمن اینکه به شکل فله نیز این محصول را می توان به قیمت میانگین هر کیلو ۶۵ هزار تومان تهیه کرد.
* قند و شکر 
قند و شکر در هر شرایطی از اقلام ضروری و مایحتاج اساسی خانواده ها به حساب می آید و بدیهی است این کالاها در ماه رمضان نیز مصرف داشته و در سبد خرید خانوار جای خود را دارند. گفتنی است؛ علاوه بر صعود ناگهانی قیمت شکر و کمبود آن در بازار امروز هر کیلو از این ماده غذایی با قیمت میانگین ۷  الی ۷ هزار تومان عرضه می شود که البته قیمت تنظیم بازار آن ۳ هزار و ۴۰۰ تومان است ضمن  اینکه قیمت هر کیلو قند نیز در بازار بین ۶ تا ۱۰ هزار تومان می باشد. 
* میوه و سبزیجات 
میوه خیلی وقت است که در حال خداحافظی از سبد خرید خانوار است. علی رغم ضرورت مصرف میوه و نیاز مبرم بدن به آن، این کالای مصرفی با داشتن قیمت های نجومی رنگ کالایی لوکس به خود گرفته و مصرف انواع آن به ویژه در شرایط نوبرانه برای بسیاری از مردم به رویایی رنگی تبدیل شده است. مطابق دستور پزشکان تغذیه مصرف میوه در ماه رمضان از ضروریات بوده برای حفظ سلامت و آب مورد نیاز بدن مصرف آن در وعده های سحر و افطار ضروری می باشد اما آیا با قیمت انواع میوه و در شرایطی که قیمت یک هندوانه با وزن متوسط به عنوان رایج ترین و دم دستی ترین میوه حدود ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان است امکان استفاده روزمره از آن برای یک خانوار با در آمد حداقلی ممکن است؟ 
و اما سبزی و صیفی جات که در چند ماه گذشته آن روی قیمتی خود را نشان داده اند نیز علی رغم ضرورت مصرفشان در ماه رمضان در حد قابل توجهی از سبد خرید و سفره مردم حذف شده اند. 
هر چند روزه داری تشنگی بسیار در پی دارد و مصرف انواع سبزی در این ماه مورد تأکید متخصصان تغذیه است. اقلامی مانند سیب زمینی و پیاز با هر قیمتی هم که برسند در طول سال از سبد خرید خانوار حذف شدنی نیستند اما مصرف این اقلام در ماه رمضان با توجه به تهیه اجباری وعده های سحری و افطاری به مراتب افزایش می یابد. 
طی چند روز گذشته رئیس اتحادیه میوه و سبزی شیراز از افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی قیمت خیار، سبزی و کاهو خبر داد و در حال حاضر نیز قیمت هر کیلو پیاز در بازار معادل ۶ تا ۷ هزار  و ۸۰۰ تومان، قیمت هر کیلو سیب زمینی حدود  ۷ هزار تومان و هر کیلو سبزی خوردن حدود ۵تا ۶ هزار تومان و قیمت هر کیلو کاهو نیز بین ۴ تا ۵ هزار تومان است.
نتیجه این گزارش میدانی و بررسی اقلامی محدود از مایحتاج ضروری مردم در ماه رمضان گواهی می دهد که بسیاری از خانوارها با داشتن درآمد حداقلی قطعاً برای تهیه اقلام مورد نیاز و تأمین معیشت خود   در تمام ایام سال و به ویژه در ماه رمضان با رنج و دردسر مواجه بوده و از تأمین مایحتاج خود درمانده هستند. 
با توجه به قیمت اقلام مذکور که قطعاً بخشی از مایحتاج مصرفی مردم در وعده های سحر و افطار رمضان است می‌توان برآورد کرد  که تنها مصرف برنج، گوشت و نان مصرفی با اقلام حاشیه ای در کمترین حجم ممکن  برای یک خانواده با جمعیت متوسط چهار نفر در یک وعده چیزی حدود  ۵۰ تا 70 هزار تومان است. این در شرایطی است که برای تهیه هر وعده غذایی به مواد و اقلام مختلف دیکری نیز نیاز است!

نظرات کاربران
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
  • نام و نام خانوادگی
  • آدرس ایمیل
  • نظر شما